Artisan’s Row at Castle Wars 2017 is being coordinated by Mistress Peryn Rose Whitehorse and
Mistress Sunneva de Cleia.

GENERAL TRACK

Friday 10am
(1hr)
Beginning Blackwork
THL Fiora Valori
A brief overview of the history of blackwork and it’s practical uses in the SCA followed by a hands-on tutorial. Materials and handout for 15. No fee.
Friday 11am
(1hr)
How to embody your persona
Tips on “Looking the Part”
THL Valentine Blake
(no fee, no limit)
Discussion around garb choice and accessories to help you look more like your persona and less like a “generic medieval person”.
Friday 1pm
(1hr)
Beginning Leather Tooling
THL Valentine Blake
(hands-on, small fee, limit 10)
Basic tools and techniques to get you started decorating leather. Covers stamping, carving, and repousse. Tools are shared and everyone takes home two leather rounds that they’ve tooled.
Saturday 10am
(1hr)
Evolution of brewing yeast
Robert de Reims
We will discuss how humans have adapted wild yeast into different types of brewing yeast we use today. For those that are 21+, I’ll conclude the class with samples of beer fermented with different strains of brewing yeast to demonstrate differences in aroma and flavor.
Saturday 11am
(2hr)
Honeycomb pleat smocked apron
Eleanor Spencer
14th-16th century honeycomb-smocked apron. Covering the background and process, demonstration of technique, and hands on smocking technique.
Saturday 1pm
(1hr)
Rise to the Challenge:
A Bardic Improvisation Salon

Omokehindegbegbon Ayoka Opo
A brief discussion on SCA-compatible improvisation and bardic challenges followed by a blind challenge to create an original piece within a time limit and perform it for the group.
Saturday 2pm
(1hr)
Pretty Parasols for Pennies
Mistress Tatiana
A discussion of the different styles of parasols throughout history and construction methods for making your own. No class fee; electronic handout available via email for any interested. No class limit.
Saturday 2pm So Your Group Wants to Use PayPal This course is designed to help local Exchequers/Reeves and Reservationists learn about how the Kingdom will implement PayPal and what information your local group will need for implementation.
Saturday 3pm
(1hr)
Costuming on a Budget
Mistress Alessandra
You have fallen in love with late period costume and have seen amazing portraits of Kings and Queens that inspire you to create, but your bank account isn’t that of royalty. What do you do?

WOODWORKING TRACK

Friday 10am
(1hr)
Basic Handtool Use
Master Rhydderch of Caerleon
Learn the basics of hand tool use for woodworking.
Friday 11am
(4hrs)
Make and Take:
6 Panel Chest

Duke Thomas Blackmore and
Master Rhydderch of Caerleon
Learn basic wood working and practice your hand tool use as you construct an extremely useful and versatile 6 panel chest. Kits will be available for a $25 material fee so you can assemble your very own (Limit 10 participants). Students will be instructed in the use of basic hand tools towards building their own boxes. Some of the repetitive work will be pre-fabricated on the kits to help reduce the needed time. Minimum age 18 years old.
Friday 3pm
(2hrs)
One-board Chair Make & Take
Lord Einarr “knýtir”
Learn basic woodworking skills and make yourself a simple wooden chair to use in camp! Hand tools will be provided, materials fee $15. Limit 5 participants, onlookers welcome. Minimum age for participants 18 years old, please.
Saturday 10am
(1hr)
Chip Carving
Duke Thomas Blackmore
This class covers the basic techniques of chip carving. For the $5 materials fee, students will be provided with a sample piece to work on, or they can choose to work on their creations from the day before. Knives will be provided, but if they have them, students are encouraged to bring their own chip carving tools.
Saturday 11am
(2 hrs)
Introduction to Relief Carving
THLady Gellis Grimm
Begin your journey into the world of relief carving. Use this opportunity to enhance your projects from the day before, or work on scrap pieces.
Saturday 2pm
(2 hrs)
Simple Machines
Master Rhydderch of Caerleon

METALWORKING TRACK

Friday 10am &
Saturday 10am
(1 hr)
Forging an early period fire steel
Master Michael de Multon
A simple tool used for centuries to make sparks to aid in fire making. Lecture and demonstration. Time and materials permitting, students will be given an opportunity to try their hand at the project. Participants are strongly encouraged to wear appropriate garments and bring safety glasses. I will have a few, but might not fit everyone. No class fees but forge fuel donations accepted.
Friday 11am &
Saturday 11am
(1 hr)
Early Period Firesteels & how to use them
Lord Osweald Hæfringa
This will consist of a handout with a description of early period fire steels and hands on demonstrations on how to use them. Participants will be shown how to make and catch sparks for starting a fire.
Friday 12:30pm &
Saturday 12:30pm
(1.5 hrs)
Blacksmithing in the Viking Age
Lord Sigvat Odvarsson
(Shieldbiter Viking Crafts tent)
This class will discuss the tools used in period blacksmithing, as well as finds from period graves. 2 students will be able to make themselves a set of Mastermyr hinges.
Class is free (except the 2 doing the hands on, which is $15).
Friday 12:30pm &
Saturday 12:30pm
(1.5 hrs)
Open Metalworking Workshop
Friday 2pm &
Saturday 2pm
(1 hr)
Forged socketed Bodkin point arrowhead
Master Michael de Multon
Developed to take advantage of higher poundage bow to pierce armor. Earlier tanged arrowheads had a tendency to split the arrowshaft upon impact with a hard target. The socket helped prevent that. Lecture and demonstration. Lecture and demonstration. Time and materials permitting, students will be given an opportunity to try their hand at the project. Participants are strongly encouraged to wear appropriate garments and bring safety glasses. I will have a few, but might not fit everyone. No class fees but forge fuel donations accepted.
Friday 3pm &
Saturday 3pm
(30 mins)
Open Metalworking Workshop Forge closes at 3:30pm

CULINARY TRACK

Friday 1pm
(1 hr)
Stone Soup for Saxons
Lord Osweald Hæfringa
How to make a camp meal based on the story of “Stone Soup”.
Saturday 10am
(1 hr)
Types of fires for cooking
Mistress Rosemounde of Mercia
Saturday noon Beginning fire cooking
Mistress Thorkatla Herjolfsdottir and
Mistress Katrei Gurnenberg
Saturday 2pm
(1 hr)
Stone Soup for Saxons
Lord Osweald Hæfringa
How to make a camp meal based on the story of “Stone Soup”.

SCRIBAL TRACK

Friday 10am-4pm
(6 hrs)
Scriptorium open
Saturday 10am
(1 hr)
Intro to Calligraphy
THL Fiora Valori
Learn the basics of writing in a calligraphic hand and how we use calligraphy in the SCA. Practice materials provided. limit 15, no fee.
Saturday 11am Award Scroll Layout
THL Fiora Valori
Learn the basics of creating an SCA award scroll. The class will cover what basic materials to use, illumination and layout techniques, plus tips and resources available for beginner scribes. no limit 15, no fee
Saturday 1pm Intro to Middle Eastern Motifs in Religious Works
THL Rhonwyn Alyna Nic an Chrosain
limit 6, no class fee
Saturday 2pm
(2 hrs)
Scribal Workshop
Lady Veronica da Lucca

Back to the main Castle Wars 2017 page!